Vóór de Etap
Aankoop Etap
Technische gegevens
Uitgevoerde klussen
Nog uit te voeren klussen
Terug
Drinkwatertank
verplaatsen


Drinkwaterpomp
verplaatsen


Mast
inkorten


Hekstoel Laadpaal

Wasbakje natte cel

Anker vervangen

Stuurautomaat
installeren


Huiddoorvoer vervangen

Kaartplotter

AIS

Hekstoel antennes

Service accu

Wallas verwarming

Schakelpaneel

Dieseltank inspectieluik

Antislip dek vervangen

Led verlichting

VERVANGEN ANTISLIPDELEN DOOR KIWIGRIP

De boot had op het moment van aankoop 'last' van een typisch Etap dingetje. Een dingetje dat in mijn optiek mag na 32 jaar: de ingeplakte antislipdelen laten aan de randen los, en ze zijn van mooi grijs verkleurd naar vies-lichtbruin.

Ik denk zelfs dat de boot lang te koop lag, omdat hij er door die omkrullende antislipdelen gewoon niet fraai uitzag. Zo simpel is het.

Afgelopen voorjaar (2022) heb ik de klus opgepakt, wetende dat het een stevige zou worden. Want het verwijderen van de oude antislipdelen is een hels karwij. Natuurlijk, de omgekrulde stukken trek je zo los, scheuren dan en er komen hele plakken zo los. Maar dan...dan de wat vaster zittende delen verwijderen en dat is chirurgenwerk. Maar dan...volgt het echte 'plastisch chirurgenwerk': het verwijderen van de vreemde viltlaag en lijmlaag die na het lostrekken van de antislipdelen achterblijft.

Ik probeerde verschillende manieren: wasbenzine (werkt niet), krabben met speciaal gereedschap (gaat wel goed maar hels karwij, en ik druk me dan voorzichtig uit), verfafbrander erop en met driehoekige verfkrabber (gaat al beter maar nog steeds een fysieke uitdaging!)...tot ik er na het ankerbakluik en 1 volgend deel genoeg van had.

De volgende stap was gelijk de oplossing. Met 'goed gereedschap is het halve werk' in gedachten stelde ik mij voor dat met een roterende schuurschijf met een kleine diameter en met zeer grove korrel het wel eens goed zou kunnen gaan...en dus ging ik naar de snoepwinkel waar ik wel vaker kom (Baptist, Arnhem) en vond wat ik zocht. Een Metabo schuurmachine met ronde voet en een pracht van een compacte stofafzuiging.

Na het maken van een opstaand kantje van afdekzeil rondom het te schuren deel (ik wilde niet 100pct op de stofafzuiging vertrouwen en elk stofdeeltje dat in het water komt is er één te veel in mijn beleving...) sloot ik schuurmachine en stofafzuiging aan en plakte een grove korrel onder de machine. En wat een feest: de machine doet het werk, de stofafzuiging werkt fantastisch en de partij van de dieren kan gerust gaan slapen wat dit project betreft:-)

Het schruren van alle vlakken neemt 2 hele dagen in beslag, want ik wil het absoluut goed doen. Er mag geen fractie oude lijm of wat dan ook achterblijven, ook niet in de kleinste randjes en kiertjes. Mijn gedachte is dat ik dit echt maar 1 keer wil doen, en dus goed.

Na het schuren volgt een ontvetbeurt van het gehele dek, dan nog eens met een handschuurpapiertje alles nalopen, en nog eens alles ontvetten.
Inmiddels heb ik de boot gekeerd in de box (hek naar het steiger) zodat ik alle vlakken kan gaan 'schilderen' met 'de belofte': KiwiGrip. Op Internet gaan filmpjes van mede zeilers die er helemaal blij mee zijn (ik zie geen slechte ervaringen) en dus is de volgende stap: afplakken. Afplakken en nog eens afplakken. Een werkje dat veel tijd vraagt in verband met alle bochtjes en obstakels...maar na een halve dag afplakken is alles bijna gereed voor de KiwiGrip. Bijna? Ja, want ik wil toch nog één keer alle vlakken, randjes, hoekjes en gaatjes ontvetten. Niets aan het toeval overlaten.

De KiwiGrip, een soort van dikke, yoghurtachtige verf, gaat er met een lijmkam gemakkelijk op, en het uitrollen is kinderspel. Geen druk uitoefenen, alleen het gewicht van de roller het werk laten doen en al snel zie je dat de antislipstructuur perfect is. Ik zet aanvankelijk net iets te grote vlakken op (het is warm en het droogproces gaat best snel...) dus ik ga iets kleinere vlakken tegelijk opzetten en uitrollen. Omdat ik hier tegen mijn valkuil aanloop (te weinig geduld als een project tegen zijn einde loopt) zie ik na afloop van de klus lichte overgangen van opgezette vlakken en heb ik links en rechts ook net niet goed genoeg uitgerold waardoor er gebarsten luchtblaasjes te vinden zijn. Ik stoor me er niet aan, overall ziet het er weer geweldig uit!

Na het uitrollen van een vlak was het wel van belang direct de afplaktape te verwijderen...en dat was soms wel een beetje een geklieder. Maar het eindresultaat is een keurig antislipdek met weer mooie grijze vlakken.

Enkele weken na de klus buig ik me over enkele 'foutjes': ik heb links en rechts een beetje gekliederd met de KiwiGrip en zo zijn er ook buiten het afplakwek sporen KiwiGrip gekomen op plekken waar het niet hoort. Gelukkig is dit met een scherp krabbertje en een polijstpapiertje prima weg te halen:-)

Twee maanden later:
De KiwiGrip zit er nu een maand of twee op en ik ben er helemaal blij mee. Het was een bizarre klus, maar het resultaat is prachtig. Als ik iets nauwkeuriger had gewerkt (meer geduld had gehad) in de eindfase was het echt weer als nieuw. Ik ben om: KiwiGrip is een top uitvinding!


Ten slotte: ik heb bewust niet gekozen voor het vervangen van de antislipdelen door (opnieuw) inplakbare delen die zo kant en klaar te koop zijn. Het voorwerk blijft gelijk (minutieus verwijderen oude delen) en de nieuwe delen zijn wel heel grof (bijna echt grof schuurpapier), wat ik aan blote voeten niet prettig vindt. Ook is het verlijmen van de nieuwe delen een precies werkje om uitpuilende sikaflex en geklieder daarmee te voorkomen. En iedereen weet dat als ergens eenmaal sikaflex op zit...dan zit zo alles onder...
Ook had ik mijn twijfels over hoe de sikaflex zich in de tijd zal houden onder de randen van de antislipdelen. Ik zag als eens iemand die na korte tijd al loslatende randen had.


VLOG: het gehele project heb ik gefilmd. Montage moet nog, maar er komt dus een vlog online. Wie zich op het kanaal seafari zeilen aangemeld heeft krijgt vanzelf een berichtje.
SEAFARI is lid van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers en van de Etap club.
SEAFARI is blij met de support van:
SEAFARI
Vogelweg 4A
6862 GH Oosterbeek
t. 026 495 02 02

KvK: 09220428
BTW id. NL001861568B92
Meer weten?

etap@seafari.nl
SEAFARI homepage